Senior Couple Doing Yoga

ÉLVEZZE, HOGY ÚJRA

AKTÍV LEHET 

Mik azok az őssejtek?

Women Running Outdoors

Testünk több trillió sejtből épül fel. A növekedéshez és az élet fenntartásához folyamatosan új sejtekre van szükségünk. Gondoljunk csak arra, hogy körmünk 1 mm-t növekszik egy nap alatt, hajkoronánk havonta 1 cm-el hosszabb lesz, bőrünk pedig a mindennapos tisztálkodás, sérülések és kopás miatt 4 hét alatt teljes mértékben megújul.  A belső szerveinkben is termelődnek az új sejtek, csak egy kicsit lassabban.  

Vörösvérsejtjeink 3 havonta teljesen lecserélődnek, májunk 1,5 év alatt megújul.  Vannak olyan szövetek, amelyek nagyon lassan regenerálódnak, ezért vigyázni kell rájuk.  A csontszövetet alkotó teljes sejtállomány kicseréléséhez a szervezetnek 10 évre van szüksége.

A hatalmas mennyiségű sejt gyártáshoz az őssejtek szolgáltatják az alapanyagot. Az őssejtek az építő elemei a különböző funkciókat ellátó sejtek szintézisének. A szervezet átalakítja az őssejteket haj-, köröm-, bőrsejtekké és a belső szerveket is az őssejtekből építi fel. Az építőmechanizmuson kívül az őssejtek feladata a javítás és regenerálás is. Az esetek többségében sokkal gazdaságosabb megjavítani valamit, mint kidobni. Igy van ez a sejtekkel is. Az őssejtek felismerik a sérült szövetet és azonnal megkezdik a sérült sejtek helyreállítását. Például, ha megvágjuk az ujjunkat a szervezet fibrinhálót termel és a vér megalvad. A véralvadékban felszabaduló növekedési faktorok szignált küldenek az őssejteknek, amelyek a helyszínre érkezve elkezdik az ér fal sérült sejtjeinek a beszövését. Pár perc alatt eláll a vérzés és a seb is begyógyul néhány nap alatt. Mérnöki pontossággal zajlik a folyamat, az őssejtek javítanak, regenerálnak és növesztenek, amire éppen szüksége van a szervezetnek. Ezek a csodálatos sejtek még arra is képesek, hogy befolyásolják az immunrendszert. Bonyolult biokémiai rendszereken keresztül az őssejtek csökkentik a gyulladást és felgyorsítják a gyógyító folyamatokat. Számtalan tanulmány vizsgálja a különböző autoimmun betegségek őssejt terápiás gyógyításának a lehetőségét. Például a reumatoid artritisz kezelésében komoly áttörést tapasztaltak az őssejt terápia alkalmazásával.

Honnan jönnek az őssejtek?

Az őssejtek legjobb forrása a humán embrió. Az embrionális őssejtek ún. pluripotens sejtek, azaz többféle sejttípus keletkezhet belőlük és képesek regenerálni a sérült szöveteket. Az embrionális őssejtek felhasználását jogi szigorításokkal korlátozzák a világ legtöbb országában, mert az embriók begyűjtése és felhasználása komoly etikai problémákat vet fel.   A köldökzsinórban is találhatók pluripotens embrionális őssejtek.  Ezek  begyűjtését  engedélyezik   Magyarországon  is. 

Unknown-2.jpeg

Születés után az őssejteket felnőtt őssejteknek nevezik. A felnőtt őssejtek már differenciálódtak, átmentek egy bizonyos érési folyamaton, ami azt jelenti, hogy már nem képesek bármilyen sejtté átalakulni, mint az embrionális őssejtek. A különböző felnőtt őssejtek különböző szövetté alakulnak át. A test majdnem minden szövetében megtalálhatók a felnőtt őssejtek. Van olyan szövet, amely gazdag felnőtt őssejtekben, mint például a csontvelő vagy a vér, és van olyan szövet is, amelyikben szinte nem is található őssejt. 

Nem is olyan régen a csontvelőből nyerték az őssejteket. A zsír azonban sokkal több őssejtet tartalmaz, mint a csontvelő, és sokkal könnyebb és biztonságosabb kinyerni a testből. A zsír kevésbé öregszik, mint a csontvelő, ezért jó eséllyel az idősebb korosztály zsírszövetéből  is be lehet gyűjteni a terá-

piához megfelelő mennyiségű őssejtet. Ezen kívül fontos, hogy a felnőtt mezenchimális őssejt terápia semmilyen etikai aggályt nem vet fel és nem okoz kárt. Mivel ez a páciens saját őssejtje, nincs allergia és a szervezet nem löki ki őket.

A regeneratív terápia eredményei:

  • felépíti a sérült porcot, szalagot, csontot

  • csökkenti az ízületi gyulladást

  • csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat

  • elősegíti az ízületi folyadék termelését

  • növeli a súrlódás mentességet

  • lassítja a porckopást a citokinin fehérjék termelésével

Merre tart az őssejt terápia?

Mostanáig az orvostudomány arra koncentrált, hogy különböző gyógyszerekkel megsemmisítse a kórokozókat és betegségeket vagy műtéti eljárással idegen anyagból készült protézist ültessen be a hiányzó szövetek helyére. Ma képesek vagyunk a sérült, haldokló sejteket, egészséges, saját DNS-ünket tartalmazó őssejtekkel kicserélni.

A regeneráló terápia, saját őssejteket használva valószínűleg a következő jelentős fejlődési pont az orvoslásban.  Az ígéretes eredmények miatt a terápia kísérleti stádiumból a kutatási stádiumba lépett, és elérhetővé tette azt az arra rászoruló pácienseknek. Azok számára, akik csalódtak a hyaluronsavas injekcióban, vagy a szteroidos kezelésnél mellékhatás lépett fel, kezelésnél mellékhatás lépett fel, a protézis beültetése pedig túl kockázatos számukra, a regeneráló terápia tökéletes megoldást nyújt. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon úttörőként nagyon sok páciensnek segítettünk abban, hogy visszanyerje fiatalos lendületét és fájdalom nélkül élhessen.

Ahogy fejlődik a tudomány és az őssejtek hatékonyságáról többet tudunk meg, azt azonnal megosztjuk önnel. Nyomon követjük az állapotát és átgondoljuk, hogy kell-e kiegészítő kezelésben részt vennie, attól függően, hogy hogyan reagált a beavatkozásra. Mindazonáltal nagyon nagy tapasztalatunk van mind a zsírleszívásban, az őssejtek   előkészítésében,   az    őssejtes    zsír-

beültetésben, és nagyon izgalmas számunkra, hogy a meglévő modern gépeinket és felszerelésünket használni tudjuk terapeutás és kozmetológiai célokra egyaránt.