Miért különlegesek az őssejtek?

 

Mert olyan speciális sejtek, amelyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így regenerálva és pótolva a sérült és elpusztult sejteket, szöveteket, szerveket. Az őssejtek kiválaszthatók és transzplantálhatók illetve életképesen megőrizhetők. Így a későbbiekben bármikor felhasználhatók szövetek, szervek pótlására, regenerálására és esetleges betegségek kezelésére.  Az őssejtek tehát életbevágó fontosságú egészségmegőrző szerepet tölthetnek be a szervezetünkben.

Mik azok az őssejtek és mi a jelentőségük?

 

Valamennyi sejtünk az őssejtekből képződik. Az embrionális fejlődés során differenciálódnak és különböző típusú sejtté alakulnak a szervezetben. Javítórendszerként működnek, gyorsan pótolják a beteg vagy sérült szöveteket. Amikor az őssejt osztódik, a keletkező új sejtekben megvan az a képesség, hogy vagy őssejt marad, vagy pedig egy másfajta, speciális működésű sejtté válik, mint például izomsejt, vörösvérsejt vagy porcsejt. Azokat az őssejteket amelyek  több fajta specializált sejtté képesek átalakulni pluripotenciális őssejteknek nevezzük.

Mi a  különbség az embrionális és felnőtt őssejt között?

 

Az embrionális őssejtek pluripotens sejtek mivel a test bármilyen sejtjévé képesek átalakulni. Ezen tulajdonságaik miatt használják a kutatásokban és transzplantációnál. Csak magzati korban léteznek. A felnőtt őssejtek már differenciálódtak, elköteleződtek, nem tudnak bármilyen sejtté átalakulni, csak bizonyos sejttípusokká. A szervezet számos szövetében található felnőtt őssejtek a sejtek természetes pótlását végzik például a bőr vagy a vér esetében. Ezek az egész életünk során elkísérnek minket, fenntartják és megjavítják a szerveinket, szöveteinket. Nem minden szerv tartalmaz ilyen felnőtt őssejteket. Azonban a csontvelő és a zsírszövet igen gazdag a felnőtt őssejtekben.

Honnan jönnek az őssejtek?

 

Az őssejteknek 3 lehetséges forrása van: a hólyagcsíra (blasztociszta) állapotában levő embrió, a köldökzsinór-vér, valamint egyes felnőtt szövetek például a zsírszövet és a csontvelő. Ezekből a szövetekből olyan sejtek izolálhatók,  melyek gyakorlatilag őssejtként viselkednek és a sejtfejlődés (differenciáció) egy tetszés szerint meghatározott útjára állíthatók. A magzatvíz szintén gazdag pluripotens őssejtekben, és nagyon jól használható a különböző kutatásokban.

Mire használják az őssejteket a gyógyászatban?

Az őssejtek orvosi felhasználása igen nagymértékű     rugalmasságukból ered.  Minden olyan kórkép esetén, ahol sejtek, szövetek pusztulása történik, ott az őssejtekből kiinduló szerv, szövet vagy sejtpótlás gyógyító hatású lehet. Ezt a potenciális lehetőséget használják ki sokan oly módon, hogy a gyermekük születésekor levett köldökzsinór-vért lefagyasztják és laboratóriumi körülmények között tárolják. Ha a gyermeknek későbbiekben valamilyen szervre vagy sejtre lesz szüksége, saját őssejtjei használhatók fel a műtéthez. A zsírból nyert felnőtt őssejteket sikeresen alkalmazzák az ízületi gyulladásból eredő különböző betegségekre és a  porc kopásának gyógyítására.

Milyen hatása van a zsírból nyert őssejteknek?

 

A zsírból nyert őssejtek megcélozzák és legyőzik a gyulladást, lecsökkentik a fájdalmat. Megszüntetik a vérerek gyulladását, igy lelohhad a duzzanat, az ödéma és a feszülés megszűnik. Növelik az ízületi folyadék termelését, amely csökkenti a súrlódást az ízületben. Az őssejtek felépítik a kopott porcot, a sérült kötőszövetet, a szakadt inakat, izmokat és szalagokat. Megszüntetik az ideggyulladásból eredő fájdalmakat, az égő, szurkáló érzést.

Milyen betegségeket lehet a zsírból nyert őssejttel kezelni?

Elsősorban ízületi problémákat kezelünk, mint a térd és csípő ízületben lévő porckopás. Ezen kívül az alábbi betegségekre alkalmazzuk:

 

 • Teniszkönyök

 • Isiász

 • Reumás arthritisz

 • Osteoarthritisz

 • ínszalag szakadás

 • Izom sérülés

Mely ízületeket lehet kezelni?

 

Leggyakrabban térd és csípő ízület kopást kezelünk. Ezen kívül...

 • ujj és lábujj ízületeket

 • csukló ízületet

 • könyök ízületet

 • váll ízületet

 • gerinc, csigolya ízületetet

 • boka ízületet kezelünk

Milyen gyorsan hat a kezelés?

 

Pácienseink többségénél a fájdalom 2-6 hét között jelentősen csökken. A kopott porc felépüléséhez azonban hosszabb idő szükséges: 6-12 hónap. Ahogy a gyulladás lehúzódik, könnyebben fog mozogni. Valószínűleg észlelni fogja, hogy az izmai gyengébbek, mint általában. Gyorsan vissza tudja nyerni az erejét, mert az izmoknak nagyon jó a vérellátása. De vigyzázni kell, hogy az izmok megerősődésével az inak nem tartanak egyformán lépést, mivel ezek vérellátása sokkal gyengébb. Észre fogja ezt venni, amikor a fájdalma máshol jelentkezik. Ebben a fázisban ingyulladás jelentkezhet. Nagyon fontos tudni, hogy ez nem a kezelés mellékhatása. Szimplán az ín megpróbál visszaállni a normális állapotába, ez úgynevezett “növekedési fájdalmat” okozhat.

Mi van akkor, ha a csontot már nem borítja porc?

 

Ha önnek 1-3 fokozatú porckopása van, vagyis az ízületben található még porc  az őssejtek képesek visszaállítani a hiányzó porcfelületet. Ha azonban a porc nagy része hiányzik vagy teljesen felszívódott, az őssejt nem képes visszaállítani az eredeti, egészséges állapotot. A porc a szélek felől elkezd nőni a középső rész felé, de a járástól, futástól a frissen felépült porc könnyen lemorzsolódhat. A saját szervezetből származó szövetek révén jelentősen csökkenthető a kilökődési reakció, a gyulladás, ödéma és duzzanat megszűnik, és a fájdalom elmúlik. A csontban elhalnak az idegvégződések és a csontfelszín teljesen sima lesz, mint az elefáncsont. A lecsiszolódott csont a jó minőségű ízületi folyadékkal megfelelően sikosított felületet alkot. Így is képes az őssejt terápia a fájdalom leküzdésére, és a páciens visszanyeri teljes mobilitását.

Számít-e a súly vagy a kor?

Úgy tűnik a súly nincs hatással a páciens reagáló képességére.  Súlytól függetlenül nagyon jó eredményeket értünk el. Tapasztalataink szerint a súlynak nincs hatása az eredményre, jó azonban ha észben tartjuk, hogy a túlsúly megterhelő és károsító hatással van az ízületre. A túlsúly és a térd-,csipőízület állapota között egyértelmű összefüggés van a súlyt nem viselő ízületekkel szemben. Ami a kort illeti, az őssejteket a zsírszövetből nyerjük ki, amely nem öregszik olyan gyorsan, mint a test többi szövete. Idősebb páciensek esetében is jó eséllyel nyerünk ki megfelelő mennyiségű őssejtet a zsírból. Minél fiatalabb a páciens annál jobb a regenerálódó képessége, ez azonban nem jelenti azt, hogy idős embereknél nem hat a beavatkozás. Kezeltünk már sikeresen 80 év feletti pácienseket is.

Mi a kezelés sikerességi rátája? 

A Mona Lisa Klinikán 2 éve foglalkozunk porcépítéssel. A mi sikerességi rátánk kb. 95 %-os. Az egyáltalán nem reagáló páciensek aránya, nagyon alacsony: 5%. Büszkék vagyunk az őszinte tájékoztatásunkra, ezért figyelembe kell vennie, hogy önnek 5 % esélye van, arra, hogy a kezelésre nem fog reagálni a szervezete. A pácienseinkre általánosan elmondható, hogy a fájdalom szintjük jelentősen csökken, az ízületeik mozgása jelentősen javul és az életminőségük jobbá válik. Kérdőiveink alapján 12 hónappal a kezelés után, a páciensek 65%-ánál az összes tünet átlagban 75 %-kal javult.