fajos terd.jpg

PorC

KOPÁS

Barangolás a fájdalom birodalmában

Péter gyerekkora óta versenyszerűen focizott. A legutolsó meccsén történt a baleset. Fordulásból akart kapura lőni, amikor hátulról belerohantak, és elesett. Nem tudott lábra állni és állapota több nap után sem javult. Az MRI kimutatta, hogy a meniszkusz porc megsérült és az elülső keresztszalag részlegesen elszakadt. Gyulladáscsökkentő injekciókat kapott, és 6 hónapra eltiltották a futballtól. 21 évesen komoly veszélybe került a profi sportoló karrierje.

Soccer Player

A fenti 3 eset jól szemlélteti, hogy az ízületek folyamatosan nagy igénybevételnek vannak kitéve. Idős korra a legtöbb embernek elkopik a térd vagy csípő ízületi porca. Nem csak az öregedés, hanem a nehéz fizikai munka, versenyszerû sport, elhízás vagy akár a rossz genetika is negatívan befolyásoló tényező lehet. A csontok végén található porcszövet elveszti rugalmasságát, vékonyabbá válik és elhasználódik. Súrlódást csökkentő hatása, teherbíró képessége gyengül. A sima felszín érdessé válik, berepedezik és a dörzsölés hatására apró részecskék válhatnak le a porcról. Ezt a folyamatot nevezzük artrózisnak vagyis porckopásnak.

Hogyan alakul ki a porckopás?

Hogyan alakul ki az ízületi gyulladás?

térd-artrózis.jpg

A levált porc darabkák és a felszabaduló enzimek gyulladást idéznek elő az ízületi tokban, amely megduzzad, meleg lesz, és fájdalmassá válik. Az artrózis ekkor átalakul artritisszé, magyarul ízületi gyulladássá. A porc felszívódásával a csontok közvetlenül érintkeznek egymással, amely fájdalmat okoz. Mozgatáskor recsegés, ropogás észlelhető, a mozgáshatárok beszűkülhetnek, szélsőséges esetben deformitás alakulhat ki, és a közeli izmok is elsorvadhatnak.

A gyulladás hatására az ízületi folyadék mínősége megváltozik, síkosító funkciója romlik. Ez a folyamat tovább koptatja a porcot. Felnőtt korban a porcoknak már nincs vérellátásuk, azok az ízületi tokban található folyadékból táplálkoznak. Az ízületi folyadék állagának romlásával a porckopás folyamata körkörössé és egyre rosszabbá válik. Önmagát fenntartó ördögi kör alakul ki.

Az ízületi gyulladás ördögi köre

A reumás ízületi gyulladás (Rheumatoid Arthritis)

terd3.png

duzzadt és merev lesz. Ezek a tünetek sokszor fáradtsággal és rossz közérzettel járnak együtt. Míg az artrózis általában lassan, több év alatt alakul ki, legtöbbször szimmetrikusan a test mindkét oldalán, addig a reumás ízületi gyulladásnál viszonylag gyorsan, hetek-hónapokalatt megjelennek a tünetek, és gyakran először csak az egyik oldalon jelentkeznek. Artrózisnál a fájdalom csak később, a betegség előrehaladottabb stádiumában jelentkezik, mivel a porcban nincsenek érző idegek. Reumás ízületi gyulladásnál a fájdalom azonnal jelentkezik. Érdekes, hogy a kopás mértéke és a fájdalom erőssége nem feltétlenül áll egymással arányban. Sokszor előfordul, hogy a betegnek nagy fájdalmai vannak, noha a kopás kisméretű, míg másoknak nagyobb a kopás, és szinte alig érez fájdalmat.

A porckopás (artrózis) és a reumás ízületi gyulladás tünetei nagyon hasonlóak, de mégis két különböző betegsègről van szó. A reumás ízületi gyulladás autoimmun betegség, melynek során a páciens saját immunrendszere megtámadja az ízületi porcot. Elkezdődik a porckopás és felmaródás.   Az  ízület  begyullad,  fájdalmas, 

Anna boldogan csomagolta ki a dobozokat. Sikerült egy nagyobb házba költöznie, ahol a gyerekeknek végre külön szobája lehet. Ahogy guggolásból egy dobozzal a kezében hirtelen felállt, éles fájdalom nyilallt a térdkalácsába, amely kisugárzott a sípcsont irányába. Leült pihenni, aztán folytatta a pakolást. Másnap azonban lépcsőzés közben újra jelentkeztek a fájdalmak és estére komolyan beduzzadt a térde. Kiderült, hogy a térdkalács belső porc rétege felhorzsolódott és a keletkezett felrakódások állandó fájdalmat fognak okozni, hacsak meg nem műtik. Azon dilemmázott, hogyan fogja így befejezni a pakolást?

Piroska nyugdíjazása óta szenvedélyesen kertészkedett a kertjében. Miután hosszabb ideig gyomlálta a zöldségeket, tompa fájdalmat érzett a bal térdében és csípőjében. Az artrózist már több éve diagnosztizálták nála. Egyre gyakrabban fájt is a bal oldala, főleg, amikor lépcsőzött vagy lefelé kellett mennie. Az orvos azt mondta, hogy idővel protézist kell beépíteni a kopott ízület helyébe, de nem tetszett neki a gondolat, hogy sokáig feküdnie kell, és kicsit félt is a műtéttől. Azon gondolkodott, vajon mennyi ideig halogathatja még a műtét időpontját?

Vegetable Garden
ARTRÓZIS KIALAKULÁSA A TÉRDBEN
Woman Running Legs

Porcépítés és ízületi regeneráció őssejttel

Péter, Anna és Piroska példája hasonló problémát vet fel. Van-e olyan megoldás a meniszkusz porc sérülésére, a térdkalács belső porcának felhorzsolására és a csípő ízület artrózisára, amely minimálisan beavatkozás, gyors felépüléssel jár és elkerüli a műtétet? A válasz egyértelműen: igen! A sérült ízületbe injekciózott őssejt koncentrátum, amelyet a páciens saját zsírszövetéből nyerünk ki, felépíti a meniszkusz porc sérüléseit, a térdkalács porc felmaródását és a csípő ízület kopott porcát egyaránt. Az őssejteknek a regeneráláson kívül gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásuk is van. Ha Péter, Anna és Piroska a regenereatív terápiát választja a hagyományos kezelések helyett, fájdalmuk pár hét alatt megszűnik, és gyorsan vissza tudnak térni a sportoláshoz, pakoláshoz és kertészkedéshez.

Woman Running Legs