Keresés

Az ízületi gyulladás

Frissítve: 2020. okt 17.


Mi okozza az ízületi gyulladást?


A gyulladt ízület tipikus tünetei a fájdalom és a duzzanat. A gyulladt ízület továbbá meleg, érzékeny és a reggeli merevség több órán keresztül tart. Az ízületi gyulladást okozó leggyakoribb betegségek a reumatoid artritisz, a pszoriatikus artritisz, a szisztémás lupuszos erythematosus, a köszvény és a Bechterew-kór.


Az ízületi gyulladást az immunrendszer rossz működése okozza. Az immunrendszer „tévedésből” gyulladást előidéző vegyületeket termel. Ezek a gyulladást okozó molekulák megtámadják a szöveteket, a porc- és csontszövet elkezd kopni, az izmok sorvadni kezdenek, fokozódik az ízületi folyadék termelődés, és az ízület beduzzad. Az ízületben lévő idegek szintén aktíválódnak, amely fájdalmat okoz. A gyulladásért felelős molekulák a test más tájékán lévő idegsejteket is képesek aktíválni és a páciens fájdalomküszöbe jelentősen csökken.


A gyulladásból eredő ízületi fájdalom okai a következők lehetnek:


  • Synovitis: Az ízületeket belülről borító vékony hártya, az úgynevezett synovitis begyullad és a gyulladást előidéző molekulák irritálják az idegeket, továbbá fokozzák az ízületi folyadék termelését.

  • Csonterózió: A felhorzsolódott csontfelület fájdalmat okoz a gyulladt ízületben.

  • Duzzadt ízületi kapszula: a gyulladt synovium miatt folyadék túltengés jön létre, amely növeli a nyomást és merevséget, fájdalmat okoz.

  • Ínszalag károsodás: A gyulladt ízület hatására a rugalmas szövetből felépülő ínak megnyúlnak és nem képesek az ízületek stabil tartására.

  • Izomgyengeség: A csökkent izomerő tovább növeli az ízületekre ható fizikai stresszt.

  • Ízületi meszesedés: Főleg a Bechterew-kór esetében az elhúzódó ízületi gyulladás miatt a gerincet felépítő csigolyák csontjai elmeszesednek, amelynek gyakori következménye a botmerev gerinc kialakulása.

  • Központi fájdalom: Néhány esetben a gyulladt ízület állandó fájdalma érzékenyítheti a pácienst a további fájdalomra.

Az autoimmun típusú ízületi gyulladást okozó betegségek esetében nagyon fontos a korai diagnózis. Az eddig alkalmazott agresszív gyulladást célzó kezelések helyett ma már az őssejteket felhasználó regeneratív kezelés képes megszüntetni az ízületi gyulladást és megállítani az ízületi kopást.