Keresés

Mi okozhat ízületi gyulladást?

Frissítve: 2020. okt 17.

Ízületi gyulladást okozhat bakteriális fertőzés, a hormonrendszer rendellenes működése és autoimmun betegségek. Az ízület begyulladhat még túlterheléstől, mint például a kézfejen található ínhüvely vagy rendszeres sporttól. Focistáknál gyakran előfordul az Achilles-ín gyulladása. Anyagcsere zavar is okozhat ízületi gyulladást, mint például a köszvény. Mostanában az orvostudomány is elismeri, hogy a pszichés stressz is okozhat ízületi gyulladást.


Amikor a baktérium okozza az ízületi gyulladást

A baktériumok sok helyen élnek az emberi szervezetben, anélkül, hogy betegséget okoznának. Az úgynevezett jó baktériumok segítik az egészséges bélflóra fenntartását és nem engedik, hogy a veszélyes baktériumok elszaporodjanak. Bőrünkön és torkukban is találhatók baktériumok, amelyeket az immunrendszerünk folyamatosan kordában tart. Ha valamilyen oknál fogva az immunrendszerünk meggyengül a baktériumok bejuthatnak az ízületbe és ott gennyes gyulladást okozhatnak. Ilyen esetben antibiotikumos kezelés szükséges.

Amikor autoimmun betegség okozza az ízületi gyulladást

Az autoimmun betegség azt jelenti, hogy a szervezet saját szövetét támadja meg és gyulladást idéz elő. Bizonyos fajtáinál ízületben okozza a gyulladást. A leggyakrabban előforduló autoimmun betegség, amely ízületi gyulladást okoz a reumatoid artritisz. Ezen kívül a pszoriatikus artritisz, a szisztémás lupuszos erythematosus és a Bechterew-kór is ízületi gyulladást okoz. Az autoimmun betegségek okozta ízületi gyulladást nagyon jól lehet kezelni őssejtekkel.

Amikor a túlterhelés és a sport okozza az ízületi gyulladást

Amikor az ízület több terhelést kap, mint amennyit bír, begyulladhat. Előfordulhat, hogy sokat kell cipelnünk vagy esetleg hirtelen megerőltetjük magunkat. Súlyemelőknél a váll ízület, futóknál a térd ízült gyullad be a leggyakrabban. A gyulladt ízületet nem szabad tovább terhelni, mert ez későbbi károsodáshoz vezethet. Sokszor elég a pihentetés, de ha pár napon belül nem múlik el a gyulladás érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki PRP injekció segítségével felgyorsítja a gyógyulást. Sokszor gyógytorna kezelés is segíthet, amely megerősíti a környező izmokat, ínakat.


Amikor a köszvény okozza az ízületi gyulladást

A köszvény esetében a szervezet anyagcsere problémával küzd. A húgysav kristályok formájában kicsapódik az ízületben. A köszvény hirtelen jelentkezik, általában bizonyos ételek és italok fogyasztása után, mint például a vöröshús és az alkohol. A fájdalom nagy erővel tör rá a páciensre. Gyógyszer szedésével a köszvény tünetei csökkenthetők.