PrP

KEZELÉS

Mi az a PRP ?

A PRP azaz a Platelet Rich Plasma vérlemezkében gazdag vérplazma. A páciens saját véréből nyerik ki és visszajuttatják oda, ahol a meglassult regenerációs folyamatok miatt szükség van rá. A PRP szérumban izolált természetes növekedési faktorok serkentik a gyógyulási folyamatokat az ízületben, az izmokban, a szalagokban és ínakban. Az esztétikai kezeléseknél bőrmegújító hatása miatt alkalmazzák, a fogászati implantációnál és az orrplasztikában elősegíti a csontosodási folyamatokat.  A PRP szérumnak korai fázisban regeneráló, későbbi fázisban gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van.

Mit tartalmaz a saját vérből létrehozott PRP koncentrátum?

  • Különböző típusú növekedési faktorokat, amelyek serkentik a különböző szövetek regenerációját

  • Citokinineket, amelyek a sejtek közötti üzenetvivők

  • Nagy szerkezetű glikofehérjéket

prp_cells.jpg

Hogyan gyógyítja meg a PRP koncentrátum a sebeket, szöveteket?

Sérülés esetén a szervezet azonnal reagál és a vérben megindítja az alvadási folyamatokat. A trombin enzim hatására a vérlemezkék a fibrinnel együtt egy hálót képeznek. Ez a háló egyrészt gyorsan eltömi az érfalon a lyukat, másrészt különböző típusú növekedési faktorokat termel. A növekedési faktorok aztán szaporodásra késztetik a nyugvó őssejteket, amelyek beindítják a szövetek regenerálását és megindítja a gyógyulást.

A PRP koncentrátum elkészítése

Az orvos a páciens karjából 10 ml vért vesz 2 db 6ml-es steril kémcsőbe. A kémcsövet egy centrifugába helyezi. A csöveket pár percig centrifugálja magas sebességen. A centrifugálás miatt a vér 3 rétegbe rendeződik. Alul vannak a vörös vérsejtek, felül a sejt nélküli plazma, amely szalma színű gélhez  hasonlít.  A   vérlemezkékben   gazdag 

fibrin a kémcső közepén helyezkedik el kb. 2 mm-es szélességben. Ez a réteg gazdag a vérlemezkékben, amelyek a fibrin hálóba vannak zárva. Az orvos gyorsan kiszívja a vérlemezkéket és a fibrin csomót majd a kezelt területre injektálja azt.

Mi az a PRF?

Az orvosok különböző PRP koncentrátumot tudnak előállítani. Az egyik ilyen koncentrátum a PRF azaz a Platelet Rich Fibrin.  A PRF elkészítésénél nem használnak véralvadás gátlót ezért a koncentrátum sűrű gél szerű lesz és az orvosnak gyorsan kell a kezelt területre juttatnia.

A PRF koncentrátum támogatja az immunrendszert mivel fehérvérsejteket is tartalmaz.

PRP és PRF kezelés a mozgásszervi betegségekre

Számtalan kezelés létezik az ízületi kopás kezelésére, gyulladás csökkentőktől kezdve a hialuronsav injekciózásig. A PRP és PRF beadása a térd vagy a csípő ízületbe egyre jobban elterjedt kezelés az orvosi körökben, mivel igen hatékony, nem műtéti eljárás. A PRP és PRF koncentrátumban izolált természetes növekedési faktorok serkentik a gyógyulási folyamatokat az ízületben, izmokban, szalagokban és ínakban. Ezeknek a különböző növekedési faktoroknak a magas koncentrációja lecsökkenti a gyulladást és elősegíti a szervezet saját regenerációját. Csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat és támogatja az immunrendszert. Ezen felül a PRF koncentrátum képes támasztó mátrixot alkotni a szövetekben amíg a szövetek regenerálódnak. A mellékhatások esélye jelentősen lecsökken. Mivel a formula saját vérből készül ezért a test nem löki ki.

A PRP hatása hasonló, mint a kortizol injekció hatása?

Nem. A kortizol injekció szintetikus kortikoszteroid, amelyet az ízületbe vagy a lágy szövetbe injekcióznak a gyulladás és fájdalom csökkentése céljából. Amíg a kortizol injekcióból kevés is segít, addig az alapvető problémát nem szünteti meg, ezért időközönként ismételni kell. Nagyon  sok  kutatás  kimutatta,   hogy  a  rendszeresen   használt   kortizol   injekció   jelentősen 

csökkenti az immunrendszer működését. A PRP injekcióban a páciens saját vérét használjuk, amelyben természetes növekedési faktorok találhatók. Ezek elősegítik a szövetek regenerációját és gyulladáscsökkentő hatásuk van. A PRP-nek nincsenek mellékhatásai, míg a kortizol injekciónak vannak. A PRP gyógyhatású kezelés.

Milyen mozgásszervi rendellenességeket lehet a PRP-vel kezelni?

Nyak és hát fájdalmat, váll ízületi fájdalmat, térd fájdalmat, rotator cuff sérülést, térd burszitiszt, tenisz könyököt, golf könyököt, krónikus boka fájdalmakat, Achilles íngyulladást, csípő burszititszt.

Fájdalmas a PRP kezelés?

Minden páciensnek más a fájdalom tolerancia szintje. Pácienseink elmondása alapján a PRP injekció alig, vagy csak egy kicsit fáj, de elviselhető minden fájdalomcsillapító nélkül. A vérvételhez is, és a beadáshoz is vékony tűt használunk.

Hány kezelés szükséges?

Erre nehéz válaszolni. A kezelések száma attól is függ, hogy mennyi ideje áll fenn a krónikus probléma és hol található az a testben. Néhány páciens számára egy alkalom is elég volt, más páciensnél előfordult, hogy vissza kellett jönnie többszöri kezelésre, hogy a fájdalmat megszüntessük vagy tolerálható szintre csökkentsük. Általában 1-3 alkalom szükséges a komfortérzet eléréséhez.

stem-cell-injection-knee (1).jpg
Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

Attól függően, hogy hány területet kezelünk, a legtöbb esetben a beavatkozást 30-45 percet vesz igénybe.

Honnan fogom tudni, hogy a PRP kezelés hatásos volt-e?

A válasz egyszerű. A PRP nem képes a fájdalmat vagy más tüneteket elnyomni, mint a fájdalomcsillapítók. Ha a PRP koncentrátum segített, akkor azt érzékelni fogja az általános közérzet javulásából és a fájdalomszint csökkenéséből. Sok páciensnél előfordul, hogy átmenetileg növekszik a fájdalom, de ahogy beindul a gyógyulási folyamat, általánosságban 4-6 héttel a beavatkozás  után,  a  tünetek fokozatosan eltűnnek. 

Stem-Cell_for_Knee_Pain.jpg

Sok függ a páciens általános általános állapotától, korától, életvitelétől. Néhány páciens esetében meg kell ismételni a kezelést.  

Mennyi ideig tart a PRP kezelés hatása?

Ez mindenkinél változó. Függ attól, hogy milyen betegség okozza a problémát, volt-e visszatérő sérülés az adott területen. Szinte lehetetlenség kiszámítani, hogy kell-e még további kezelés, illetve hányszor kell ismételni. Néhány esetben a páciens havonta visszajön kezelésre, más esetekben csak évente kell ismételni a PRP injekciót.

Mi a PRP kezelés sikerességi rátája?

A PRP kezelés sikerességi aránya sok tényezőtől függ. Függ a kezelt betegségtől, a páciens egészségügyi állapotától, kortól és a kezelési protokolltól. A kezelés eredményessége szubjektív és a páciens megfigyelésétől is függ. A tenisz könyök kezelésének sikerességi rátája 80-90 %-os, az Achilles íngyulladás 70-80 %-os, a golf könyök 60-70 %-os.

Melyek a lehetséges mellékhatások?

Mint bármilyen injekciózásnál, itt is igen kicsi az esély arra, hogy fertőzést kapjon, erőteljesen vérezzen a vérvétel vagy az injekció beadás során, illetve, hogy egy ér megsérüljön. Ha ínba vagy szalagba kap injekciót, van egy kis esély arra, hogy sérül a szövet. Több páciensnél is előfordult, hogy a kezelés után a fájdalom erőteljesebb lett egy rövid időre. Ha ön beteg vagy lázas állapotban van, beszélje meg orvosunkkal, hogy alkalmazható-e PRP kezelés.

Mit szabad és mit nem szabad csinálni a kezelés után?

A kezelés után sok folyadék fogyasztása ajánlott. A sportot vagy más megterhelő mozgást egy hétig kerülni kell. Nem szabad gyulladáscsökkentő szereket, fájdalomcsillapítókat szedni 4 hétig. Ezek a szerek megakadályozzák a szervezet saját gyógyulási mechanizmusait. Nagyon fontos, hogy jelentkezzen kontrolon, így az orvos követni tudja a gyógyulási folyamatokat.

Mi a különbség az őssejt terápia és a PRP kezelés között?

A PRP koncentrátumban természetes növekedési faktorok és alapvető fehérjék vannak, amelyek elősegítik a sérült lágy szövetek gyógyulását. A PRP injekció hatására az őssejtek a sérült területre sietnek és megkezdik a regenerálást. Az őssejt kezelés sokkal hatásosabb, mint a PRP kezelés. Az őssejt kezelés során új sejtek keletkeznek, amelyek képesek kopott

porcot, csontot felépíteni és különböző betegségeket meggyógyítani. A két kezelést egyszerre szokták alkalmazni, mivel a vérlemezkék begyűjtik az őssejteket a sérült területre és aktiválják azokat. Általánosságban a PRP-t olyan problémákra szokták alkalmazni, amelyek többnyire maguktól is meggyógyulnának csak egy kis „kezdősebességre” van szükségük, hogy a fájdalom gyorsabban megszűnjön. Az őssejteket viszont előrehaladottabb betegségeknél szokták alkalmazni, mint az artritisz, csont elváltozások, csigolya degeneráció stb.