tura.jpg

REGENERATÍV KEZELÉS

Amíg könnyedén mozgunk, el sem tudjuk képzelni, milyen, ha egyszeriben nehézkessé válik néhány egyszerű mozdulat. Alig tudunk felállni egy székből,  lépcsőzés közben fáj a csípőnk, és akkor is feszülést érzünk a térdükben ha éppen semmit nem csinálunk. A felmérések szerint minden negyedik ember valamilyen ízületi betegséggel küzd Magyarországon. A legtöbb esetben a panaszokat csak enyhíteni lehet, ezért ezeknek az embereknek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a fájdalom életük végéig elkíséri őket.

Hagyományos kezelések

Az ízületi fájdalmakra a leggyorsabb megoldást a fájdalomcsillapító és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása nyújtja. Rövid ideig enyhülést érez a páciens, de nem szünteti meg az alapvető problémát. A fájdalom újult erővel visszatér. Ekkor vetik be az orvosok a szteroidos gyulladáscsökkentő szereket, amelyek hosszútávon rosszabbíthatják a tüneteket, elősegítik az ízületi porc degenerációját. A gél alapú injekciók, mint a hialuronsav szintén csökkentik a gyulladásos környezetet az ízületi tokban, de hatásuk maximum 6 hónapig tart a legtöbb embernél. Idővel, ahogy az ízület jobban kopik, a hialuronsav is elveszíti a hatását. Ezen kívül a gél alapú injekciók nem befolyásolják a sejtes gyógyító folyamatokat. Valójában a PRP koncentrátum sokkal hatásosabb és tovább fennmarad a hatása, mint a gél alapú injekcióknak. Ha a fájdalmas tüneteket már nem lehet enyhíteni, akkor az elkopott ízületet kicserélik protézisre. A protézis beültetésének, mint minden műtétnek, vannak bizonyos kockázatai, és a felépülési idő is hosszú. Fontos, hogy evvel a páciens tisztában legyen. Pár napot a kórházban kell tölteni, majd a műtét utáni 1-3 hónapos időszakban nem lehet terhelni a lábat. A páciens korlátozott lesz a mozgásban, nem vezethet autót és csak mankóval járhat. A teljes felépülés 6-12 hónapot is igénybe vehet. Azoknak, akik aktív életet élnek, valószínűleg fel kell adniuk az intenzív mozgást, mint például a jógázás vagy a megterhelő sportok. Ezen kívül egy nemrég közétett felmérésben az áll, hogy a térd protézis beültetésen átesett páciensek 40%-ának egy éven keresztül fájt a térde. Az implantátum 10-15 évig tart, utána cserélni kell. A második műtét sokkal komplikáltabb, a felépülési idő is hosszabb. Sok 40-es, 50-es, 60-as éveiben járó páciens túléli a beépített protézisek szavatossági idejét.

Az ízületi betegségek titkos gyógyírja

Van egy jó hírünk! Nem csak a műtét az egyetlen megoldás. A sérült ízület regeneratív terápiával gyógyítható az egészségügyben elért technikai fejlődésnek köszönhetően. Külföldön már régóta alkalmazzák az őssejteket az ízületi regenerációra. Sokaknak javult az életmínősége és el tudták kerülni a sebészeti beavatkozást a regeneratív terápia segítségével. Büszkén mondhatjuk, hogy 2015-ben, Magyarországon elsőként vezettük be ezt az innovatív kezelésmódot. Ez a minimálisan beavatkozó kezelés a test saját őssejtjeit használja fel, hogy kiaknázza a szervezet öngyógyító folyamatait.

A regeneratív terápia előnyei

 • A páciens 2 héten belül enyhülést érez

 • Felépíti a saját egészséges szövetet

 • A fájdalom jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik

 • A kilökődésnek nincs semmilyen kockázata, mert a test saját sejtjeit használja

 • Csökkenti az ízületi gyulladást

 • Lassítja a porckopást a citokinin fehérjék termelésével

 • Javul a mobilitás

 • Javul a rugalmasság

 • A beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár

 • Elkerülhető a műtét

 • Nincs altatás

 • Nincs utókezelés

 • Nem kell gyógyszert szedni

 • Gyors felépülés

Mik azok az őssejtek?

Születésünktől fogva testünk tele van őssejttel. Ahogy növekszünk és fejlődünk, az őssejtekből kialakulnak a bőr sejtek, porc sejtek, csont sejtek stb. Növekedésünk befejeztével testünk tovább termeli a felnőtt őssejteket, hogy fenntartsa és kijavítsa a szervezetünkben bekövetkező sérüléseseket, károkat. A felnőtt őssejtek a megújító mechanizmusok építő munkásai. Ahogy a vágás a bőrön gyorsan begyógyul, a testünk belsejében lévő szövet is regenerálódik. Az őssejtek pótolják a károsodott, haldokló sejteket, szöveteket. Az őssejtek azonban nem csak építenek, képesek befolyásolni az immunrendszert is. Semlegesítik a gyulladást és felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat. Ezen folyamatok sebessége és hatékonysága eltérő. Egyes szövetek gyorsan helyreállnak, míg mások segítségre szorulnak. A bőr és a haj például nagyon gyorsan nő, míg a porc sejtek lassan cserélődnek, mivel az ízületi tok vérellátása erősen limitált, és az őssejtek nagyon kicsi mennyiségben vannak jelen. Oszteoartritisz esetében a porc gyorsabban kopik, mint ahogy az őssejtekből felépül, ezért ha az őssejteket az ízületbe fecskendezzük, serkentjük a test saját felépülési mechanizmusait és regeneráljuk a porcot.

Miért pont a zsírszövet?

Az ízületek helyreállításának titkos receptjét a zsírszövet rejti. A legújabb kutatások szerint a zsírszövetből sokkal nagyobb koncentrációban nyerhető ki felnőtt őssejt, mint a csontvelőből, és ez a legjobb forrás a porcszövet felépítésére. Ezen kívül az őssejtek jelen vannak kisebb mennyiségben a vérben, bőrben, izomban, szervekben is. A zsírszövetben található mezenchimális őssejtek száma azonban sokszorosa a csontvelőben található mennyiségnek. A csontvelő gyorsabban öregszik, mint a zsírszövet, így az idősebb pácienseknél a a zsírszövetből megfelelő mennyiségű és mínőségű őssejtet lehet kinyerni a sikeres kezeléshez. 

Mi a beavatkozás menete?

Helyi érzéstelenítésben egy vékony kanülön keresztül óvatosan leszívjuk a páciens zsírját a has területéről. A beavatkozáskor nincs szükség altatásra. Ez a minimálisan invazív eljárás kb. 20-40 percet vesz igénybe. Ez alatt a páciens érezhet egy kis kellemetlen szúrkáló vagy húzódó érzést, úgy mint egy fogorvosi kezelésnél. Legtöbb páciens teljesen elviselhetőnek találja ezt a kellemetlenséget. Azok, akik semmit sem szeretnének érezni, kérhetnek bódítást. A zsírból kinyert szövetet steril fecskendőkbe gyűjtjük és feldolgozzuk. Egy modern centrifugálási módszerrel mechanikailag szeparáljuk a sejteket egy kisebb befecskendezhető mennyiségre. Közben 60-120 cm3 mennyiségű vért veszünk a páciens vénájából és kinyerjük a trombocitákban dús plazmát és a növekedési faktorokat, más néven a PRP koncentrátumot. A kinyert zsírszövet feldolgozása és a PRP eljárás 2 órát vesz igénybe. A páciens eközben a szobájában pihen. Ezután a problémás ízületekbe fecskendezzük az őssejt és PRP koncentrátumot helyi érzéstelenítés alkalmazásával. A csípő ízület kezelése esetén ultrahang képalkotót használunk, hogy pontosan az ízületbe találjunk. A teljes regeneratív terápia összesen 3 órát vesz igénybe.

A regeneratív terápia után

A páciensek saját lábukon hagyják el a klinikát, és általában néhány napon belül visszatérnek napi rutinjukhoz. A kezelt ízület néhány napig duzzadt marad, ilyenkor érdemes jegelni. A zsírszívás helye érzékeny lesz 2-4 hétig, és előfordulhat folyadék túltengés is az első 12 órában. Ilyenkor enyhe rózsaszínű folyadék folyhat ki a sebből. Hasszorító viselése mindenképpen ajánlott. 1 héttel a beavatkozás után könnyed mozgásra bátorítjuk a pácienseket. Egy hónapig tartózkodni kell a kimerítő edzéstől vagy bármilyen mozgástól, amely rázkódást okozhat. 4-6 hét elteltével teljesen visszaállhatnak a normális tevékenységeikhez, többek között a sporthoz is, de a megerőltető extrém sportolás 1 évig tilos. Eddigi tapasztalataink szerint az ízületi fájdalom 2 és 12 hét között jelentősen csökken, és 6-12 hónapos időszak között a legtöbb páciensnek javul az állapota, amely a gyulladásos folyamatok csökkenésében, illetve a mobilitás és funkció javulásában észlelhető. Különleges kezelésünkkel legtöbb páciensünk el tudta kerülni a protézis beépítését.

Mi a kezelés sikerességi rátája?

A Mona Lisa Klinikán 2016 óta foglalkozunk porcépítéssel. A mi sikerességi rátánk kb. 95 %-os. Az egyáltalán nem reagáló páciensek aránya nagyon alacsony, 5%. Büszkék vagyunk az őszinte tájékoztatásunkra, ezért figyelembe kell vennie, hogy önnek 5 % esélye van arra, hogy a kezelésre nem fog reagálni a szervezete. A pácienseinkre általánosan elmondható, hogy a fájdalom érzetük jelentősen csökkent, az ízületeik mozgása lényegesen javult és ennek köszönhetően életszínvonaluk emelkedett. A házon belül végzett kérdőívünk alapján, minden tünetet figyelembe véve átlagban 75 %-os javulást tapasztaltunk. Szem előtt kell tartani, hogy nincs két ugyanolyan ember, és igy az eredmények különbözőek a pácienseknél. Amikor a regeneratív terápia publikált eredményeinek utána néztünk és összehasonlítottuk a saját eredményeinket a szisztematikus kutatások eredményeivel, mint pl. a 2017- ben Dr. Pak által a Biomedikai Tudományos Magazinban (Journal of Biomedical Science) megjelent kutatással, az eredmények a következők voltak: 1 évvel a beavatkozás után 1114 páciens 63%-nál az összes tünet átlagban 75 %-kal javult és a páciensek 91 %-nál pedig 50%-os javulást tapasztaltak az összes tünet figyelembevételénél. A mi klinikánkon elért változás ennél jobb, mert folyamatosan javítjuk a kezelés menetét.